sigarenfabriek

Blog van een route-uitzetter

Hoi Adriaan, zou jij een blog willen schrijven over het maken en ervaren van de dag van de rit voor de site? Zo werd mij gevraagd via een whatsappje. 

MMM, blog: wat is dat? Ik werk regelmatig met computers maar al die nieuwe manieren van communiceren daar haak ik toch wel een beetje af. Bij mij stopt het bij facebook, X noem ik nog twitter, en vanmorgen op het werk ging het nog over de dansende bananen in Hyves (om maar even een idee te geven van mijn leeftijd).

Maar natuurlijk, als je zoveel plezier haalt uit een hobby is het maar een kleine moeite om wat terug te geven, dat is altijd al mijn houding geweest t.o.v. MX5-SQUAD.

We dwalen af, hoe maak je nu een rit, en wat komt er allemaal bij kijken, en zou ik het ook kunnen? Zoals Pippi Langkous zei : Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

abdijen en lekkernijen 2025 -1

Nou heb ik wel een kleine voorsprong: ik werk in het dagelijks leven met computers, en ben sinds 2004 al bezig met geocachen (je weet wel, in het bos zoeken naar een smerig fotorolletje met een zeiknat papiertje erin waarop je dan je naam mag schrijven). Maar dit betekent wel dat ik al meer dan 20 jaar bezig ben met GPS apparatuur en dat terminologie mij niet gek meer maakt. Dus waypoints, routes, tracks, coördinaten, conversie-technieken, projecteren, been there, done that, got the t shirt….

Ik groeide op tussen Breda en Tilburg en woon sinds 2007 in regio Eindhoven. De meeste van mijn 4000 geocache finds bevinden zich ook in deze regio, met andere woorden er zijn maar weinig plaatsen waar ik niet geweest ben.

Zo doe ik het, stappenplan serieuze deel van de blog:

1 voorwerk thuis
2 eerste rit
3 tweede rit
4 controle een week voor datum rit
5 dag van de rit

1 Voorwerk
De routes verzin ik niet helemaal zelf, meestal ga ik het internet op en ga eens kijken in welk gebied ik zou willen rijden. Hou een beetje rekening met de lengte van de route. Als je veel kronkelende wegen hebt en door dorpjes gaat, dan is de gemiddelde snelheid 40 kilometer per uur. Dus hou een max aan van 125 km. Verzamelen meestal rond 11 uur, vertrek rond 12 uur en reken op 1-2 uur voor stops/eten onderweg, dan ben je zo rond half 5 bij het eindpunt, Sommige mensen moeten nog een heel stuk naar huis rijden.

Er komen veel mensen dus zorg voor voldoende parkeergelegenheid bij de start en een plek om te toiletteren (de dames moeten nog even de make up bijwerken). Het liefst met een bak koffie voor de heren. De meeste internet routes houden hier geen rekening mee, dus neem een route in het gewenste gebied, pas start/finish aan, en kijk eens hoe lang de route wordt. Ik gebruik GPX files i.c.m. een softwarepakket om routes uit te zetten. In dat pakket laad ik de standaard GPX en doe ik mijn aanpassingen. Deze software biedt ook de mogelijkheid om op ieder punt snel even naar de streetview beelden te kijken, dan zie je meteen of iedereen over de asfaltweg kan, Of dat je Menno Ziessen moet bellen.

2 Eerste rit
Het bestand uit de computer zet ik in GPX formaat en lees ik in in TomTom (op de website van de computer), en synchroniseer ik met mijn TomTomGo op mijn telefoon. Ik gebruik TomTom, omdat je daar een route kunt volgen met gesproken aanwijzingen, dat vind ik fijn werken/rijden. Via Android auto krijg ik de route ook te zien op het scherm van mijn MX-5.

Uit deze eerste rit komen problemen, zoals slecht wegdek / onverhard / drempels / gevaarlijke verkeerssituaties / saaie lange stukken naar boven. Ga rijden en neem een notitieboekje mee. Schrijf op waar het niet goed gaat / beter kan, en kijk goed naar bordjes met bezienswaardigheden (kasteeltje, mooi stukje natuur/ uitkijktoren) en ga daar even kijken, of het de moeite is om op te nemen in je route.

3 tweede rit
Na de bevinding van de eerste rit verwerkt te hebben (en beoordeelt te hebben hoe start/finish locatie voldoen) is het tijd om de rit nogmaals te rijden, deze zou nu goed moeten zijn.

4 één week voor agendadatum
Ik rijd altijd 1 week van tevoren de route nog een keer, dan met name om te kijken of er wegen zijn afgezet. Voor jezelf eens vast/verkeerd rijden is niet erg, maar 100 auto’s laten zoeken dat is minder. Als je door dorpjes rijdt, dan check ook even de websites van de dorpen, wellicht is het net groot dorpsfeest of kermis op de door jou voorgestelde datum.

5 Dag van de Rit
Genieten, niets anders, dat is eigenlijk het makkelijkst.

Tot zover de theorie
Hoe werkt het in de praktijk (Abdijen en lekkernijen)

1 Ik ben een jaar of 5 geleden eens met mijn vrouw naar de abdij gereden. Lekkere sfeer daar en veel rumoer buiten de abdij, binnen de muren een serene rust, en een heerlijk frietje stoofvlees op, dat was blijven hangen. Route gemaakt, met de gedachte die kunnen we nog wel eens gebruiken.

2 Zoekend naar een thema en op basis van geocache ervaring de Heilige Eik toegevoegd aan de route.

3 Het lijkt wel of heel Brabant op de schop gaat, route gecontroleerd, en op 6 plaatsen vastgereden i.v.m. wegwerkzaamheden. Ook op cruciale plaatsen, zoals oversteekplaats van het kanaal (let op, er rijden ook NIET NC’s mee).

4 Oh jee, de route wordt niet meer geïmporteerd door TomTom, gelukkig Ronald to the rescue! Even later (5min) een nieuw bestand in de mail dat wel weer geïmporteerd kan worden (zonder handelstarieven).

4a Verrassing, Dun Harrie (die meej zunne zwarte Sakura) rijdt nog even proef en vindt een puur stukske offroad, die TomTom gevonden heeft, die halen we er maar even uit…

5 JAAAAA
Ik ben toch altijd weer een beetje zenuwachtig, zouden mensen het wel mooi vinden? Maar al bij de eerste stop vliegen de complimenten om je oren, wat een prachtige route hoor ik van alle kanten. Ik zie zowel bij de heilige eik als op het terrein van de abdij MX-5-ers rondlopen, mensen staan in het zonnetje te genieten van een Belgische friet (en zijn nog mensen van de patat generatie, die zich vergissen in het formaat van unne grote friet, hee. Het is België hier, waar de ronde van Vlaanderen op de televisie in het restaurant staat), maar op krijgen ze hem niet. Ook op de eindlocatie blijven mensen verrassend lang hangen, en word ik wederom gecomplimenteerd. Thuis op de bank is er de gelegenheid om de social media eens te checken, ik heb er veel gemist, maar ook daar klinken de complimenten, en wat zijn de foto’s mooi. Meester uitzetter, mooie titel, maar mensen, het is geen wedstrijd, laat je niet gek maken, volg mijn stappen en laat andere mensen genieten van jouw mooie omgeving. Het geeft zo’n goed gevoel!

abdijen van postel 2025 4

Vergelijkbare berichten